Yaban Hayatı

Kozak Yaylası ve çevresindeki fıstık çamı ağaçlandırma sahaları ve doğal kızılçam ormanları geçmişte yapılmış yoğun avcılık ve etçil zehirlemeler sebebiyle tahrip edilmiş ve özgün yapısını kaybetmiş bir yaban hayati komünitesine sahiptir. Türkiye’nin genelinde yaygın olarak bulunan yaban domuzu, yaban tavşanı, kızıl tilki, porsuk ve sansar burada da bulunmaktadır.

 Geçmişte bu bölgede yaygın olarak görülen karaca, kurt ve çakal kacak avlanma ve zehirlemelerin azalmasıyla birlikte son yıllarda bölgeye yeniden yerleşmektedirler ve düşük sayılarda bulunmaktadırlar. Bozayı, Anadolu parsı, kızılgeyik ve geçmişte bu bölgede de bulunan alageyiğin soyları tamamen tükenmiştir. Bozayı nadiren kuzey ve doğudan İzmir il sınırlarına girmekte fakat burada kalıcı olarak bulunmamaktadır. Kozak ve Bergama bölgesi geçmişte çizgili sırtlanın batı Anadolu’da yoğun olarak görüldüğü noktalardandır ve günümüzde çok az sayıda da olsa da bu türün Bergama ve çevresinde az sayıda yaşamaya devam ediyor olduğu düşünülmektedir. Kozak ve çevresinde yabani bir tur olarak sayılabilecek yılkı atları da yoğun bir şekilde bulunmaktadırlar. 

Kozak ve Bergama bölgesinde yaban hayatını tehdit eden başlıca unsurlardan biri çoban köpeği kullanılmadan yapılan otlatma ve insan-yaban hayatı çatışmasının engellenebilmesi adına bu geleneğin bölgeye yeniden kazandırılması bir gereklilik olarak kendisini göstermektedir.

KAYNAK: İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Hacettepe Üniversitesi arasında imzalanan "İzmir İlinde Ekolojik Araştırmalar Yürütülmesine Yönelik Kurumlar Arası İşbirliği Protokolü” kapsamında yürütülen çalışma.