İda Madra Jeoparkı

Kozak Yaylası’nda Bergama sınırları içinde yer alan granit tor topoğrafyası görülmeye değer nadir bir jeomirastır. Sferoidal/soğan kabuğu ayrışmanın en özgün örneklerinden olan bu tor topoğrafyası Fıstık çamları ile eşsiz bir doğal peyzaj bütünlüğü oluşturur.
Batı Anadolu’da, Paleozoyik metamorfik temele sokulmuş birkaç granit ve granitoid bulunur. Kozak plütonu Batı Anadolu’da Madra Dağı’nda (1220 m) yer alır ve yaklaşık 360km²' lik bir alanda yüzlek verir. Kozak Yaylası’nda yer alan granit tor topoğrafyası görülmeye değer nadir bir jeomirastır. Sferoidal/soğan kabuğu ayrışmanın en özgün örneklerinden olan bu tor topoğrafyası Fıstık çamları ile eşsiz bir doğal peyzaj oluşturur. Bu topoğrafya intrüzif kor volkanik kayaçların zamanla aşınması sonucu oluşmuştur.
Plüton, Geç Oligosen-Erken Miyosen döneminde temel kayaçlara yerleşmiştir. Bu sırada mevcut kayaçlar deforme olmuş ve değişime uğramıştır. Daha sonraki dönemlerde faylanmalara bağlı değişiklikler meydana gelmiştir.
Kozak plütonunu temelde haritalanabilecek ölçekte ayrılabilen 3 ana litolojisi bulunur. Bunlar; (1) plütonun merkezinde, ana gövdesini oluşturan ve baskın olarak kristal iriliği anlamında faneritik, kristallenme derecesi anlamında holo-kristalen dokuda baskın olarak granodiyoritik bileşimde derinlik kayaları, (2) plütonun yan kayaç sınırlarında ve kuzey bölümünde yüzlek veren ortoklas oranı bir miktar daha yüksek fakat daha ince kristalli mikrogranitler ve (3) plütonun güney sınırındaki volkanikler ve Karakaya Kompleksi’ne ait Hodul birimi ile yaptığı sınırlarda gözlenen granodiyorit porfirlerdir. Sahada Triyas yaşlı Karakaya Karmaşığı Oligo-Miyosen yaşlı Kozak plütonu tarafından kesilmiştir. Sahadaki bu birimler Miyosen yaşlı Yuntdağ grubu, ve Soma Formasyonu ile uyumsuz bir dokanak yapar.

Web Sitesini Ziyaret Edin